Ripple is een betaal protocol voor financiële instellingen zoals banken, om internationale transacties sneller en voordeliger te kunnen bevestigen. In tegenstelling tot (bijna) alle andere cryptocurrency, is XRP (de Ripple cryptovaluta) een gecentraliseerde valuta

De organisatie Ripple onderscheidt zich van veel andere blockchain startups, door enterprise blockchain technologie live in te zetten om betalingsverkeer bij grote banken en kredietverstrekkers. Onder andere Santander, BBVA, Reise Bank, Bank of America en UniCredit maken gebruik van de Ripple technologie, en de verwachting is dat steeds meer banken hiervan gebruik zullen gaan maken.

Wanneer men momenteel geld overmaakt naar een buitenlandse bankrekening, is deze transactie vaak niet simpelweg tussen Bank A en Bank B. Zeker niet wanneer bijvoorbeeld een bedrag in euro’s wordt overgemaakt, maar in dollars of ponden moet worden gestort. Om een dergelijke transactie te kunnen laten slagen, maken banken gebruik van onder andere nostro accounts en vostro accounts: dit zijn bankrekeningen bij een andere bank in de lokale valuta. 

Wat zijn de voordelen van Ripple?Hedendaagse betaalsystemen zijn verouderd en er bestaan veel systemen die langs elkaar werken. Het Ripple netwerk is betrouwbaar, snel, goedkoop en erg makkelijk te implementeren.

Ripple is ontworpen om diverse betaalsystemen te laten samenwerken door gebruik te maken van smart contracts. Transacties worden net als bij Bitcoin vastgelegd in een grootboek, dat de Ripple Consensus Ledger wordt genoemd.


Ripple kopen bij Bitvavo