Vrachtwagen

Je hebt een groot rijbewijs nodig om een vrachtwagen te besturen. Voor een zwaardere vrachtwagen heb je rijbewijs C nodig. Voor een lichtere vrachtwagen is C1 voldoende. Er zijn dus 2 soorten vrachtwagenrijbewijzen. Dit zijn C en C1. Het C-rijbewijs is geschikt als je een vrachtwagen bestuurt van meer dan 3500 kilo. C1 is geschikt als je een vrachtwagen of camper bestuurt met een gewicht tussen de 3500 en 7000 kilo.

Groot rijbewijs

Welke lessen moet je volgen om het groot rijbewijs te halen?

Om het groot rijbewijs te halen dien je theorie- en praktijklessen te volgen. Je start altijd met een proefles. Na de proefles plant de instructeur een medische keuring in. Je kunt een of twee rijlessen per week volgen, maar ook kiezen voor een spoedopleiding. Het praktijkgedeelte sluit je altijd af met twee rijexamens. Voordat je rijexamen doet, moet je twee theorie-examens afleggen. Hiermee word je vakbekwaamheid getest. Het ene examen gaat over verkeer & techniek, het andere gaat over de administratieve zaken.

Osseforth

Hoe oud moet je zijn om vrachtwagenrijlessen te volgen?

Je moet minimaal 21 jaar oud zijn om vrachtwagenrijlessen te voelen. Als je je rijbewijs C haalt in combinatie met je vakbekwaamheid, dan kun je het examen ook doen vanaf je 18e jaar. Voor het rijbewijs C1 of C1E kun je al examen doen vanaf het moment dat je 18 bent. Je mag dan al vanaf je 17e jaar rijlessen volgen. Als voorwaarde geldt wel dat je een opleiding volgt tot beroepschauffeur in het goederenvervoer over de weg.

Waar kun je vrachtwagenrijlessen volgen?

Er zijn verschillende rijopleidingen waar je vrachtwagenrijlessen kunt volgen. Als je in de omgeving van Limburg woont, kun je dit doen bij Osseforth Opleidingen. De rijinstructeurs hebben een jarenlange ervaring in het geven van rijlessen en leren jou het vak. In een aantal stappen heb jij dan je C-rijbewijs.